In 1728 ontmoette de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau, amper zestien jaar oud, in de tuin achter de kerk van het Franse stadje Annecy de twaalf jaar oudere Françoise-Louise de Warens, de vrouw die hij vele jaren lang teder maar ook vurig zou beminnen. In zijn wereldberoemde Bekentenissen schrijft hij over die ontmoeting dat hij jaren later nog vaak naar die voor hem heilige plaats was teruggekeerd, dat hij de plek met zijn tranen had bevochtigd en met kussen had overdekt. “Kon ik om die gelukkige plaats maar een gouden hekwerk zetten! Kon ik er maar de eerbewijzen van heel de wereld heen leiden!” Tweehonderd jaar later, in 1928, ging zijn wens in vervulling en is er een klein monument, een fontein met een gouden hekwerkje, opgericht op die voor hem heilige plek.

Misschien moeten we, in het voetspoor van Rousseau, meer van zulke gedenkplaatsen oprichten. Plekken waar de ontmoeting van een man met een vrouw, een mens met een medemens, de wereld heel even deed ophouden met draaien. Ik koester persoonlijk verschillende van zulke plekken: een weiland in de Limburgse Kempen, een besloten hofje in Groningen, een hotel in Palermo. Laten we samen zo’n kaart van bewondering of liefdeskaart uittekenen. Want de wereld waarin wij leven, is niet meer maar ook niet minder dan de som van al onze ontmoetingen, de bijzondere en banale, de vluchtige en de blijvende, de destructieve maar ook de levensreddende. Zij die een gouden hekwerk verdienen. 

Stuur mij een mailtje op bartloos@telenet.be . Dan plaats ik graag een gouden hekwerkje op de plek waar jij een heel bijzondere ontmoeting hebt gehad. Graag met een kort woordje uitleg erbij!